Uutislistaukseen

sellistipariskunta Anna-Maaria ja Olli Varonen sellojen kanssa, perheen tyttäret Anni oboen kanssa ja Elli ...

Selloduo Varosen 20-vuotis kiertue rantautuu Pielavedelle

11.6.2020 08.00

Pielaveden kirkossa on luvassa mielenkiintoinen konsertti keskiviikkona 17.6. klo 19.00, kun esiintymään tulee 20 vuotta yhdessä soittanut sellistipariskunta Anna-Maaria ja Olli Varonen. Myös Perhekvartetti-kokoonpano esittää mm. Beethovenin säveliä. Myös Perhekvartetti esiintyy.

Varoset esiintyivät selloduona ensimmäisen kerran kesällä 2000 Budapestissa, Suomen suurlähetystön järjestämässä konsertissa. Sen jälkeen matkamittariin on kertynyt kilometrejä runsaasti ja yhteisten esitysten määrä alkaa kallistua kohden tuhannetta. Kahteenkymmeneen vuoteen mahtuu valtavasti mieleenpainuvia kohtaamisia. Kohtaamiset ja yhdessä jaetut musiikilliset elämykset kuulijoiden kanssa ovat antaneet työlle merkityksen. Ne ovat toimineet myös liikkeellä pitävänä voimana ja kannustimena. Kotimaan ja Unkarin lisäksi selloduo on esiintynyt Ruotsissa, Tsekissä, Virossa, Espanjassa ja Senegalissa.

Konsertointi muuttui Varosten päätyöksi niihin aikoihin, kun duo muutti Saloon, vuonna 2007. Vaikka Varoset ovat esiintyneet suurimmaksi osaksi kahden sellon kokoonpanona, on selloduo tehnyt paljon yhteistyötä myös muiden taiteilijoiden kanssa (mm. lausuntataiteilija Jouko Heikkinen, urkuri Maria Verronen, pianotaiteilija Antti Vahtola, säveltäjä Harri Wessman, keramiikkataiteilija Erkka Auermaa ja gospellegenda Jaakko Löytty).

Myös perheen tyttäret Anni (oboe) ja Elli (viulu) ovat kasvamassa nuoriksi muusikoiksi - ja niinpä muutaman vuoden ajan on konserteissa silloin tällöin kuultu myös Varosten perhekvartettia. Niin nytkin.

Henkisenä ohjenuoranaan duo pitää Zoltan Kodályn ajatuksia: ”Musiikki kuuluu kaikille!” ja ”Musiikinopetuksen perimmäinen tarkoitus ei ole vain musiikillinen kehitys, vaan inhimillisyyden herättäminen ihmiskunnassa musiikin kautta”. Siksi Varoset vievät musiikkia julkisten konserttien ohella myös hoivakoteihin, päiväkoteihin ja kouluihin. Lisäksi duo oli mukana rakentamassa maamme ensimmäistä kansallista sellokilpailua kouluikäisille sellisteille. Pielaveden kirkossa 17.6. klo 19.00 kuultava esitys profiloituu selloduon 20-vuotis kiertueeseen. Muut konsertit kuullaan Helsingissä, Iisalmessa, Oulussa, Salossa, Tukholmassa, Turussa ja Vaasassa