Hautajaiset

Kuolema on osa tätä elämää ja maallisen vaelluksen päätepiste, niin ajattelemme. Surun kohdatessa meidän on kyettävä hoitamaan kuolemaan ja hautaamiseen läheisesti liittyviä asioita. Hautajaisten kulusta, muistotilaisuuden järjestämisestä tai suruun liittyvissä asioissa neuvomme ja opastamme tarpeen mukaan.

Hautajaiset koronapandemian aikana

Ajantaisasta tietoa hautajaisista koronapandemian aikana (Siirryt linkistä Ylä-Savon seurakuntayhtymän sivulle)

Hautauspalvelut

Hautajaisjärjestelyt voi aloittaa ottamalla yhteyttä Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakuntien yhteiseen Hautauspalveluiden toimistoon (Siirryt linkistä Ylä-Savon seurakuntayhtymän sivustoon).

Asioidessa sovitaan mm. hautajaisten käytännön järjestelyistä kuten papin, kanttorin ja tilan varauksesta ja hautaukseen liittyvistä asioista.

Pielavedellä hautajaisvalmisteluissa auttavat myös papit, Arto Penttinen p. 040 0914 006, arto.penttinen@evl.fi ja Timo Jokela p. 050 3023 664, timo.jokela@evl.fi. He ottavat yhteyttä omaisiin suruviestin saatuaan. Papit ovat tavattavissa Pielaveden seurakuntakeskuksella, Pappilantie 11, varmimmin etukäteen sovittuna aikana, mutta voivat tehdä myös kotikäyntejä.

Lisätietoa hautaukseen ja haudanhoitoon liittyvistä asioista saat Ylä-Savon seurakuntayhtymän hautauspalveluiden sivulta (Siirryt linkistä Ylä-Savon seurakuntayhtymän sivustoon)

Toimistoilla ei valitettavasti voi asioida koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Asiointi tapahtuu puhelimitse, sähköpostitse ja verkkopalveluita hyödyntämällä. Sähköisten palveluiden käyttöön annetaan neuvontaa puhelimitse. Aukioloajat 9-15 ma-pe.

Hautauspalveluiden yhteystiedot

Toimistot ja palvelunumerot avoinna ma-pe klo 9-15

Tarkista tästä toimistojen poikkeukselliset aukioloajat (Siirryt linkistä Ylä-Savon seurakuntayhtymän sivuille)

• Papin, kanttorin ja tilan varaus, käytännön järjestelyt, haudanhoitosopimukset ja hautapaikat.

Puhelinnumero: ☎ 044 7335 202

Sähköpostiosoite: ylasavon.hautausluvat@evl.fi

Osoite: Ilvolankatu 14 b, 74100 Iisalmi.

Läheisen ihmisen kuoltua tarvitsemme toistemme tukea ja rohkaisua. Myös seurakunta haluaa lohduttaa ja rohkaista surun ja ikävän kohdatessa. Kristittyinä saamme elää surussammekin Jumalan suuresta lupauksesta: "Hän kaitsee heitä ja vie heidät elämän veden lähteille, ja Jumala pyyhkii heidän silmistään kaikki kyyneleet" (Ilm 7: 17).

Mies hautajaisissa.

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Ennen hautajaisia

Kaikilla on oikeus tulla haudatuksi kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle.

Hautaus ja hautapaikka

Hautajaisten järjestäminen kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä joko oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon, päivystävään pappiin tai hautaustoimistoon. Siunaamistilaisuudesta voi tehdä vainajan näköisen.

Hautaan siunaaminen

Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa ystävien ja sukulaisten kesken. Pappia voi pyytää osallistumaan tilaisuuteen.

Muistotilaisuus

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö