Juhannuspäivän messu

Juhannuspäivän messu Pielaveden kirkko

Juhannuspäivänä muistamme Johannes Kastajaa, joka valmisti tietä Herralle.

Tien raivaaja

Johannes Kastajalle omistetuista juhlista säilyi meillä uskonpuhdistuksen jälkeen erillisenä pyhäpäivänä vain hänen syntymäpäivänsä eli juhannus 24. kesäkuuta. Juhlaa on vietetty 400-luvun alkupuolelta lähtien. Sen ajankohta perustuu käsitykseen, että Johannes syntyi kuusi kuukautta ennen Jeesusta. Juhlan raamatullinen lähtökohta on Luuk. 1: 26, 36. Pelastushistoriallisesti juhannus viittaa seuraavaan jouluun. Nykyisin juhannusta vietetään kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina.

Saamansa nimen (Johannes = Jumala on armollinen) mukaisesti Johannes julisti Jumalan armollista hyvyyttä, pelastusta ja syntien anteeksiantamista.

Kirkko on viettänyt vanhastaan myös Johannes Kastajan mestauspäivää (29.8.). Sen evankeliumiteksti (Mark. 6: 14-29) on otettu vaihtoehtoiseksi saarnatekstiksi.

Kirkollisen aiheen lisäksi juhannukseen sisältyy Suomessa kansallisen juhlan (Suomen lipun päivä) ja keskikesän luonnonjuhlan aineksia.

Pielaveden seurakunta

kirkkoherra, lääninrovasti

Toimii oman viran ohella myös Iisalmen rovastikunnan lääninrovastina.

Tavattavissa yleensä ma-ti klo 9-12 seurakuntakeskuksessa, mutta sopimuksen mukaan muulloinkin ja myös kotikäynneillä.

Pielaveden kirkko

Messu, Herättäjän kirkkopyhä

Saarnaajana aluesihteeri Simo Korkalainen. Jumalanpalveluksen jälkeen kirkkokahvit ja siioninvirsiseurat kirkossa.

Pauli ja Seppo Pasasen muistoseurat

Pauli ja Seppo Pasasen muistoseurat Venetmäen Lähdemäessä Hannu Pasasella, Venetmäentie 460.

Pielaveden kirkko

Sanajumalanpalvelus

Sanajumalanpalvelus on messua eli ehtoollisjumalanpalvelusta lyhyempi jumalanpalvelus.