Pyhäinpäivän messu. Jumalanpalveluksessa luetaan viime pyhäinpäivän jälkeen kirkonkylän, Laukkalan ja Sulkavanjärven hautausmaihin haudatut Pielaveden seurakunnan jäsenten nimet.

Pielaveden kirkko

Pyhäinpäivän messussa muistetaan edesmenneitä rakkaitamme ja iloitaan pyhien yhteydestä.

Pyhien yhteys

Pyhäinpäivä on sulautuma kahdesta juhlasta, kaikkien pyhien päivästä 1.11. (Festum omnium sanctorum) ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivästä 2.11. (Commemoratio omnium fidelium defunctorum.) Siten muistelun kohteena ovat sekä kaikki kristikunnan marttyyrit että muut uskossa Kristukseen kuolleet. Sana pyhä ei kuitenkaan viittaa vain kuolleisiin. Jokainen Kristuksen oma on pyhä. Hän on uskossa osallinen näkymättömästä pyhien yhteydestä. Päivän perinteinen evankeliumi onkin Jeesuksen vuorisaarnan alussa oleva autuaaksijulistus.

Uskontunnustuksen mukaan pyhät muodostavat yhteyden, johon voimme näkymättömästi liittyä.

Arto Penttinen
kirkkoherra, lääninrovasti

12. sunnuntai helluntaista: Itsensä tutkiminen

Pielaveden kirkko

Messu: Jumala kutsuu, puhuttelee, palvelee ja siunaa sekä lähettää.

Pielaveden kirkko

Messu: Jumala kutsuu, puhuttelee, palvelee ja siunaa sekä lähettää.