Konsertti "Maailmankuulut Toccatat"

Konsertti Pielaveden kirkko

Kansainvälisten arvioiden mukaan aikamme merkittävimpiin muusikoihin kuuluva urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi konsertoi su 14.8. Pielaveden kirkossa. Liput 10 € (alkaen tuntia ennen ovelta).

Kalevi  Kiviniemi,  urut
Widor - Bach - Boëllmann - Gigout - Liszt

Konsertti on  otsikoitu nimellä Maailmankuulut Toccatat. Erityisesti urkusäveltäjät ovat kautta aikojen säveltäneet uruille Toccata-nimisiä teoksia, jotka ovat näyttäviä, virtuoositeettia vaativia kappaleita. Näistä varmasti kuuluisimmat ovat J.S. Bachin vain 19-vuotiaana fuugansa pariksi säveltämä Toccata d-molli sekä ranskalaissäveltäjien Charles Marie Widorin usein häämusiikkinakin kuultu Toccata ja niinikään ranskalaisten Léon Boëllmannin ja Eugènen Gigout'n Toccatat. Pielaveden konsertin kuulijoilla on harvinaislaatuinen tilaisuus kuulla kerralla nämä kaikki sekä muuta "ilotulitusta" urkujen Paganiniksikin nimetyltä urkuvelholta.

Kuluva vuosi on merkittävä Kalevi Kiviniemen levytysuralla: tänä vuonna julkistetaan peräti kuusi Kiviniemen levyä, Tänä vuonna tulee päätöksen myös Kiviniemen suururakka: 19 levyn OrganEra -sarja, sisältäen vielä ilmestymättömistä levyistä mm. maailman vanhimmilla soittokuntoisilla uruilla Sveitsin Sionissa äänitetyn levyn. Levytyksiä Kiviniemi on tehnyt kaikkiaan jo yli 160 kappaletta. Jatkossa Kiviniemeltä tulossa vielä Aulis Sallinen -levy, jonka säveltäjän kanssa hän on tehnyt viime vuosina yhteistyötä ja kantaesittänyt Sallisen teoksia mm. Englannissa ja Ranskassa.

Kiviniemeä kuullaan kotimaassa kuluvan vuoden syksynä mm. Tampere Filharmonian solistina sekä Lapuan Urkufestivaalilla. Ulkomailla odottavat mm. kutsut urkumaratoniin Saksan Bonniin, jossa Kiviniemi esiintyy yhdessä nimekkäiden Pariisin Notre Dame -urkureiden kanssa, kutsu kansainvälisen urkukilpailun tuomaristoon Ranskan Strasbourgiin sekä levytyskutsu Kanadaan.

Vaikka Kiviniemi on vuoden sisällä konsertoinut mm. USA:ssa, Kanadassa, Sveitsissä, Ranskassa, Hollannissa, Saksassa, Puolassa, Virossa ja Norjassa, hän pitää edelleenkin yhtä tärkeänä urkutaiteen jalansijaa kotimaassa pienilläkin paikkakunnilla,  kuten  nyt  Pielavedellä.

Kalevi Kiviniemelle on myönnetty lukuisia palkintoja ja tunnustuksia niin kotimaassa kuin ulkomailla, näistä mainittakoon vuonna 2009 Säveltaiteen valtionpalkinto, merkittävin musiikkipalkinto maassamme.

Arto Penttinen
kirkkoherra, lääninrovasti